McAfee Recension och Expertutlåtande

McAfee
Super!
Gå till hemsida

Vad mäter vi?

McAfee säkerhetslösningar

McAfee har fyra primära lösningar för konsumenter när det gäller antivirus och internet-säkerhet.

McAfee Antivirus Plus
McAfee Internet Security
McAfee Total Security
McAfee LiveSafe

Dessa program skiljer sig i både funktioner och pris. Man kan enkelt förenkla att Antivirus Plus och Internet Security kombinerat blir Total Security, men i ett mer prisvärt paket. LiveSafe är McAfee’s senaste program som även inkluderar molnlagring för filer och dokument. LiveSafe är med råge det dyraste programmet (999 kr)

I denna recension går vi igenom de fyra antivirusprogrammen och försöker hjälpa dig att utreda vilket program som passar din situation bäst.

Företagsinformation


Land:USA
Startades:1982
Lämpligt för privatkunder:Ja
Börsnoterat:Ja
Enheter per licens:   1 – 99

Återbetalningspolicy: 
Ägare:

14 dagar
Intel
Operativsystem som stöds: 

McAfee 1

mcafee logo antivirus

McAfee’s antivirusprogram är de näst största på marknaden. Med över 500 miljoner installationer har det intel-ägda säkerhetsbolaget många kunder, såväl företag som privatpersoner.

Vår bedömning:

McAfee var en stor spelare under 90-talet, men hade under tidigt 00-tal ett antal mindre bra år. McAfee blev uppköpta av Intel 2010 och har allteftersom återhämtat sig på antivirusmarknaden. Med nya starka lösningar har McAfee äntligen levererat en full pott i många oberoende antivirustester som AV Comparatives och AV Test. Vi rekommenderar McAfee eftersom antivirusskyddet är riktigt starkt, samtidigt som du i de flesta paket får obegränsat antal enheter att ansluta till en och samma licens. McAfee’s senaste paket innehåller även nätverksskydd (wifi-skydd), webbläsarskydd (som skyddar dig mot popups) och även en tjänst som automatiskt uppdaterar alla dina program i bakgrunden (för att öka hastigheten, men utan att du ska behöva vänta på uppdateringar).

Detaljerat expertutlåtande:

Som en av de äldsta och mest trovärdiga antivirusprogrammen har McAfee idag ett väldigt starkt erbjudande jämförelsevis den konkurrens som finns på marknaden idag.
Idag skeppar alla antiviruslösningar/paket från McAfee med en extremt kraftfull antivirusmotor som ständigt, men resurseffektivt letar efter virus som kan gömma sig i din e-post, usb-sticka, wifi-nätverk, filer, bilder, osv. Du får även skydd för obegränsat antal enheter vilket innebär att det räcker att köpa en enda licens för att du ska kunna skydda alla enheter din familj har. Med stöd för flertalet operativsystem är McAfee en av de mest utvecklade lösningarna. Windows, Mac, Android, iOS, Linux och Solaris.

Säkerhet:

Vi blev imponerade när vi testade de olika säkerhetsfunktionerna som McAfee erbjöd.
Det är inte bara så att McAfee rankas i den absoluta toppkategorin när det gäller detektionsgrad (hur många virus som upptäcks) där McAfee fick hela 99.8% i dessa test av AV-Comparatives. Företaget lägger kontinuerligt till nya virusdefintioner och uppdaterar programvaran vilket leder till att din dator alltid är säker, även när helt nya virus introduceras.

När du startar en genomsökning så skannar McAfee i dina filer och mappar, vilket alla andra konkurrenter också gör – men det som särskiljer McAfee’s produkter är att de också letar efter misstänkta beteenden mellan filer (till exempel om filer verkar flyttas mellan olika mappar, eller sporadiskt döpas om till olika namn). Detta skickas sedan anonymt till McAfee’s ”Threat Center” där det analyseras och noggrant söks igenom av professionella pen-testers.

När det gäller att skydda sig på nätet har McAfee länge varit på framkanten.
Med avancerad brandvägg skyddas ditt hemnätverk från riskfyllda hemsidor, länkar, e-postmeddelanden, facebook-meddelanden, automatiskt-nedladdade program och osäkra torrent-filer. McAfee har också utvecklat ett skydd som hjälper dig hålla dig säker när du är uppkopplad mot gratis wi-fi hotspots som finns i allmänheten. För när vem som helst kan få tillgång till ett nätverk, så kan vad som helst hända. Lyckligtvis skyddar antivirusprogrammen mot s.k Phising-sidor som försöker kopiera kända hemsidors design och layout (t.ex facebook, banker, gmail, hotmail, osv). När man sedan, oftast utan att märka att det är en fejkad hemsida, skriver in sina inloggningsuppgifter på sidan så stjäls dessa av hackaren som kan använda detta för ID-stöld, utpressning eller annat.

McAfee har även många funktioner för att hantera föräldrakontroll.
Ett nytt tillskott är exempelvis deras ”Social Media Guard” som övervakar dig och dina barns sociala konton och deras aktivitet för att se om det är några farliga individer som försöker ta kontakt. Social Media Guard skyddar också mot scams och liknande fejk-tävlingar som många barn inte inser är falska.

Funktioner

Håll ditt hemnätverk säkert.

Idag är det lika viktigt att skydda hemnätverket som att skydda din dator, men många antivirusprogram stödjer inte denna funktioner. McAfee gör det och vi blev imponerade av hur grundligt skyddet är, det är verkligen bra genomtänkt – från intuitiva inställningar till avancerade funktioner. Du kan styra alla dina hemnätverks-verktyg direkt från ”Security Management Console” som McAfee döpt verktyget. Security Management Console låter dig se alla eneheter som är skyddade, du kan hitta dem på distans, då kan du vara säker på att du kan hitta dina enheter om de skulle stjälas eller tappas bort. Skulle du ha många känsliga dokument på en enhet du befarar blivit stulen kan du fjärrstyra enheten, då kan du låsa den, eller om du verkligen vill vara säker på att ingen får tag på dina dokument/filer – så kan du fjärrstyrt formatera om hela datorn (ta bort allt innehåll). McAfee innehåller även en kraftfull brandvägg som håller all misstänksam trafik från webben borta från din dator och dina enheter. Network Manager låter dig anpassa ditt nätverk och du kan bestämma vem som ska komma åt nätverket, vilka enheter som behöver behörighet för att ansluta, etc.

Håll din dator snabb

Även om McAfee inte har så många funktioner som konkurrenterna när det gäller att snabba upp och optimera prestandan på din dator så gör ändå McAfee’s produkter ett bra jobb.

Två funktioner som sticker ut mot konkurrenterna är den egenutvecklade funktionen QuickClean som kontrollerar alla filer, mappar och program på din dator och dina hårddiskar och letar efter saker som gör din dator onödigt långsam – när genomskanningen är färdig får du individuella förslag på vad som kan göras för att göra din dator snabbare.
Den andra funktionen är den som medföljer McAfee LiveSafe och som automatiskt kontrollerar alla dina installerade program (inte endast McAfee) och letar efter uppdateringar automatiskt. McAfee känner sedan av beroende på ditt användarmönster när du inte använder datorn och gör en automatisk uppdatering – så att du aldrig behöver vänta på långsamma uppdateringar när du egentligen vill göra något annat. Denna funktionen låter kanske inte så häftig, men när vi testade den i en månad så sparade vi över 5h total tid.

Obegränsat antal skyddade enheter under samma licens

Detta är verkligen en stor anledningen till att skaffa McAfee istället för konkurrenterna.
Att inte vara begränsad till ett specifikt antal enheter under en licens gör att du ökar den totala säkerheten i din familj eller ditt nätverk. För då kan du installera McAfee på alla dina enheter utan att behöva betala extra. För mobilapparna ingår många funktioner även om du bara köper licens för dator. Stöldskydd, filskydd, prestandaoptimering och antivirus är funktioner som medföljer i mobilappen för Android och iOS – väldigt bra funktioner.

Var säker på sociala medier

Med fördelar och nackdelar är användningen av sociala medier idag ett faktum.
För hackare, bedragare och otrevliga individer är sociala medier en guldgruva.

McAfee ger dig verktyg för att hålla dig och din familj säker när sociala medier som Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Reddit och mer används. Denna funktionen inkluderas i alla licenser. Funktioner fungerar såhär:
McAfee kopplas ihop med en eller flera enheter där ett konto för sociala medier finns, du godkänner vilka sociala medier och vilka konton som ska övervakas av McAfee (all övervakning sker anonymt och samlas inte in av McAfee).
McAfee letar efter misstänkta profiler i vänlistan, misstänkta meddelandekombinationer och misstänkta länkar som ofta skickas för grooming, utpressning eller bedrägeri.

Håll dina personuppgifter säkra (ej för antivirus plus)

Denna funktionen håller dina lösenord säkra genom en s.k password manager där dina lösenord förvaras krypterat utan möjlighet för någon annan än dig att se. Lånar du ut din dator, eller kommer någon annan någonsin i kontakt med din dator kan du därför vara säker på att de inte ser dina lösenord. En annan relaterad funktion är McAfee File Shredder som säkert raderar känsliga filer och gör det omöjligt att återhämta dem.

Användarvänlighet

Något som verkligen sticker ut mot många konkurrenter är hur användarvänligt McAfee är, man märker att McAfee funnits länge i branschen och vet hur man designar en dashboard som dels är kraftfull, men också enkel att förstå. Det finns konkurrenter som har väldigt avancerade och kraftulla funktioner, men som är mindre bra på att kommunicera hur de ska användas, detta leder ofta till att de aldrig används. McAfee har gjort ett mycket bra jobb med att skapa ett program som de allra flesta kommer att förstå enkelt. För de som verkligen inte har någon datorvana vet vid att supporten gärna hjälper till att komma igång med programmet så att man förstår hur det ska användas.

I McAfee’s dashboard får du nya uppdateringar om hur din dator fungerar, nya upptäckta virus eller e-postmeddelanden som blockerats (Spam).

Kundservice

Oavsett vilken prenumeration av McAfee du väljer så medföljer alltid dygnet runt, gratis support. Till skillnad från vissa konkurrenter behöver du aldrig betala för att använda kundsupporten.
Känner du att du inte behöver kontakta kundtjänsten har McAfee många välskrivna hjälp-artiklar som guidar dig igenom olika funktioner och hur du kommer igång med dem. Är det så att du har ett virus på datorn, som McAfee inte hittar så kan du ta kontakt med kundtjänsten så kommer dem, med ditt tillåtande gå igenom din dator och leta efter viruset och ta bort det åt dig.

Prissättning

Vi blev glatt överraskade över prissättningen på alla McAfee’s produkter, den dyraste kostade under 1000 kr per år och de flesta andra låg runt 500-lappen – vilket för dessa funktioner och användarvänlighet är ett riktigt kap. Konkurrenter med motsvarande funktioner ligger på mellan 800 kr och 1300 kr per år.

McAfee 4Viktiga funktioner


Norton Bitdefender Kaspersky McAfee Panda
Säkert nätverk
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
VPN
vad är detta?
Ja* Ja** Ja** Ja* Ja**
Webbläsar-exploitskydd
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Definitionsuppdateringar
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
USB-skydd
vad är detta?
Nej Ja Ja Ja Nej
Anti-Malware
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Anti-Trojan
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Schemalägg skanningar
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Föräldrakontroll
vad är detta?
Ja Ja Ja** Ja* Ja**
Anti-Spyware
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Sandlåde-webbläsare
vad är detta?
Ja Ja Ja Nej Ja
Anti-Keylogger
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Anti-Worm
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Integritetsskydd
vad är detta?
Ja* Nej Ja** Ja** Ja**
Webbkamera-skydd
vad är detta?
Ja Ja Ja Nej Nej
Anti-Theft
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Anti-Rootkit
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Anti-Phising
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Betyg 9.5 9.9 9.3 9.8 9.7
35% rabatt Köp nu Köp nu Köp nu Köp nu Köp nu
Norton Bitdefender Kaspersky McAfee Panda

McAfee 6Bra men ej nödvändiga funktioner

Automatiska rapporter
vad är detta?
Nej Ja Nej Nej Nej
Lösenordshanterare
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja** Nej
Molnlagring
vad är detta?
Ja** Ja* Ja* Ja** Nej
Gaming mode
vad är detta?
Ja Ja Ja Nej Nej
Dokument/fil-förstörare
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Nej
Anti-Spam
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Gratis support
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Stödjer alla populära OS
vad är detta?
Ja Ja Ja Ja Ja
Enhetsoptimerare
vad är detta?
Ja* Ja Ja Ja Ja**
Programuppdateringar
vad är detta?
Ja Nej Ja Nej Nej
35% rabatt Köp nu Köp nu Köp nu Köp nu Köp nu
Totala betyget: 9.8 9.9 9.3 9.8 9.7
* Funktionen kräver extrabetalning.
** Funktionen är endast tillgängliga i de dyrare programvarianterna.