Därför räcker inte ett gratis antivirusprogram

Skrivet av aug 22, 2019

Du har säkert hört talas om att Mac OS X är mycket säkrare än Windows OS och att man inte behöver ett antivirus-skydd för att säkra sin dator.

I många fall kan det säkert stämma att man inte behöver ett antivirusprogram för sin Macdator, men det finns också många fall där det är önskvärt att ha ett antivirusprogram installerat. Jag ska försöka klargöra skillnaderna mellan Mac och Windows när det gäller säkerhet. Jag ska även klargöra när man absolut måste ha ett antivirusprogram som Mac-användare, för ja, det finns scenarion.

Skaffa antivirus för Mac:

Skaffa McAfee Antivirus Plus    Skaffa McAfee Internet Security

Skaffa McAfee Livesafe    Skaffa McAfee Total Protection

Skaffa Norton Security Premium

Fördelar:

 • Ta det säkra före det osäkra
 • Använda WiFi på hotell, restaurang, cafe utan att oroa sig för phishing
 • Skydd för e-post
 • Skydd för webbläsare
 • Skyddar från att sprida s.k hoppande virus som går från en mac till en windows-dator på samma nätverk

Nackdelar

 • Kostar pengar
 • Dåliga antivirus kan ge en falsk känsla av säkerhet

4 viktiga saker att tänka på:

 1. Allt du gör på internet med en mac-dator är oskyddat
 2. Phising-attacker är vanliga och skyddas inte bättre på Mac
 3. Offline-attacker är oftast säkrare med Mac
 4. Det finns färre hackare som aktivt jobbar på att knäcka Mac

1: “Allt du gör på internet med en mac-dator är oskyddat”

Så fort du ansluter din mac till internet och börjar surfa har du nästan samma risk för intrång, id-stöld och hackning. Popups, farliga länkar och fake-sidor är lika farliga oavsett operativsystem. Så såvida du inte har en “air-gapped” mac så lär du behöva något slags antivirusprogram som även har kapacitet att övervaka internetsidor du besöker.

2: “Phising-attacker är vanliga och skyddas inte bättre på Mac”

En phising-attack är när en attackerare försöker lura dig att du hamnat på en vanlig, säker hemsida som t.ex facebook. De har då designat hemsidan så att den ser exakt likadan ut, enda skillnaden är att domännamnet skiljer sig. Det kan vara svårt att urskilja skillnaden i domännamn då det kan vara www.facebok.com istället för www.facebook.com. När du är inne på en phising-hemsida så spåras allt du gör av attackeraren, och alla uppgifter du uppger sparar dem och används mot dig. 
Vanliga metoder att landa på en phising-hemsida är via e-post (ett mail kan se ut att komma från en officiell hemsida men när du klickar på länken hamnar du på phising-sidan). Här är en bild på de 25 vanligaste hemsidorna som drabbas av phising-attacker.

3: “Offline-attacker är oftast säkrare med Mac”

När det gäller attacker som sker offline, alltså att någon försöker sätta in ett usb-minne i din dator som innehåller skadlig kod så är det oftast säkrare att då ha en mac-dator istället för en Windows-dator. Även när det gäller nedladdade filer som startas på hårddisken är det säkrare att vara mac-användare. Det finns helt enkelt färre virus gjorda för Mac OS, men det finns självklart virus. Här är en lista på ett par virus och deras effekt.

4: “Det finns färre hackare som aktivt jobbar på att knäcka Mac”

Det här är nog den största anledningen till att det är säkrare att använda en mac-dator än en Windows dator idag. Det finns mer virus skapade för Windows än det gör för mac, detta förändras varje dag då det utvecklas nya sätt att utmana Mac OS X säkerhet på. Men med tanke på att en stor majoritet av människor använder Windows-datorer så lär det i framtiden även vara en större andel virus för windows, just för att hackare utvecklare virus för det operativsystem som de tror de kan få ut mest pengar på – och när det gäller att utveckla virus för privatpersoner så handlar det om att göra virus som kan nå så många människor som möjligt.

[uberchart id="59"]